Friday, January 23, 2015

APABILA KERETA MASUK HOSPITAL

Bismillahirrahmanirrahim..

Alkisahnya bermula minggu lalu bila si kuda putih asyik keluar bunyi bila stereng pusing ke sebelah kanan sikit dan lebih-lebih lagi bila dipandu dalam keadaan laju.

Bila pusing bulatan lagi lah..memanjanglah bunyi tu keluar. Macam bunyi mesin fotostat tengah buat kerja lebih kurang. Haruslah risau kan..dah lah guna hari-hari pergi tempat kerja. Dibuatnya masalah tu teruk, habislah..wawawa.

Mujur Sabtu lalu memang nak pergi servis si kuda putih, jadi kami peramlah dulu masalah tu sampai hari sabtu. Bila sabtu tiba, kata pekerja kat pusat servis mungkin minyak kereta tu bercampur air kot..tu katanya sebelum dia check kuda putih.  Terus teringat selama ni memang sokmo isi minyak kat shell dan shell daerah beaufort pula memang selalu ditenggelami banjir..phew.

Apa-apa pun kami redha je dulu, tunggu je hasil pemeriksaan diorang. Lepas beberapa jam, kami diberitahu minyak ok je cuma kena ganti apa entah dalam filter..saya tak tau sangat bendanya tapi mengikut kata pekerja tu, ganti tu nanti tak payah bayar sebab under waranty lagi..sekali lagi pheww..

Jadi kami suami isteri decide minggu depannya yakni hari ni untuk ganti benda alah tu. Awal pagi tadi lagi abang dah pergi hantar kuda putih kat pusat servis. Abang tinggal je sebab pekerja kat situ yang namanya nevine kata 3.30 petang baru siap..ok lah.

Lepas tu dalam 9.30 pagi macam tu, nevine call kata sebenarnya minyak kereta tu yang ada masalah..kotor dan warnanya keruh macam tea c ping. Hahh???

Jadi filter kena ganti, tangki minyak pun kena bawa turun untuk cuci..kena buang habis minyak dalam tangki tu..ok lagi sekali. Serta saya kena bayar rm500 untuk kos servis tu..pheww. Baru je berangan sepanjang minggu lalu yang semuanya under warranty dan saya tak perlu bayar apa-apa.

Muka boring tunggu bila kereta nak siap..haha.

 Inilah minyak kereta yang kena buang tu..yang rupa macam tea c ping tu, wawawa.

 Yang dalam plastik minyak yang sepatutnya..bersih lagi jernih dan yang dalam mangkuk minyak yang telah membuatkan oil filter kembang macam roti..

 Gelagat nevine dan pekerja yang serviskan kuda putih di belakang tabir..syukran semuanya :-)

 Masa ni dah isi minyak baru..semoga semuanya baik-baik saja selepas ni.

Ni saya pelik..macam mana abang boleh selfie dengan nevine & the gang, haha. Nevine ajak abang masuk kat tempat servis untuk tengok sendiri apa yang dah diorang buat untuk pulihkan kuda putih.

Harap-harap lepas ni kuda putih pulih ke asal dan tak buat hal lagi..yang pasti saya macam dah serik nak isi minyak kat tempat selalu. Kena beralih ke tempat baru lah jawabnya..

So..total damage untuk kuda Putih sahaja bulan ni hampir mencecah rm2k..termasuk bayaran bulanan dan 2 kali servis. Sabar je lah..demimu wahai kuda putih.

6 comments:

  1. Sian si kuda putih tu kena masuk spital...walaupun kos servis agak tggi namun puas ati kan dgn servis diorg...semoga cepat sihat ye kuda putih..hehehe

    ReplyDelete
  2. Sian si kuda putih tu kena masuk spital...walaupun kos servis agak tggi namun puas ati kan dgn servis diorg...semoga cepat sihat ye kuda putih..hehehe

    ReplyDelete
  3. 2 la..alhmdulillah lpas servis ari 2 ok da..hrap2 xbt hal lg la kuda putih ksygn ni lpas ni :-)

    ReplyDelete
  4. Salam kenal...

    orang Sabah ker?? saya pun orang KK juga nih... kesian nya kena sampai RM2k... saya akan beringat lepas ni, takkan isi minyak di kawasan banjir... bahaya juga takut minyak bercampur air kan... nasib tak kena overhaul... kalau tak lagi mahal tu...

    itu tempat service di Putatan yer... kalau betul saya pun selalu service sana...

    Salam kenal dan salam singgah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya org sbh ni..lps ni beringat lah ya ms isi minyak. Pilih stesen minyak yg btul2 slmt..nsb baik kuda putih sy 2 kena sikit sj ari 2:)

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete

    © Friends Forever Template by Emporium Digital 2009

Back to TOP