Friday, April 25, 2014

PISANG BERBUAH 2X

Bismillahirrahmanirrahim..

Nampaknya pisang memang sudah berbuah 2x kali ni.. wawawa. Petang tadi lepas gigih packing ayam segar untuk bisnes kecil-kecilan saya dan abang, saya pun hantarlah ayam-ayam tu ke rumah mak. Dalam hampir jam6 macam tu saya pun pulang ke rumah mertua.. entah macam mana dalam perjalanan saya boleh terlanggar seekor ayam. Saya pun tak pasti status ayam tu sebab saya langgar lari.. haha. Tapi yang pasti saya sempat tengok kat side mirror yang bulu ayam tu berterbangan.. wawawa.

Bila sampai je rumah mertua dan parking elok-elok, cepat-cepat saya pergi tengok bumper depan kereta.. fuh, ok tak ada apa-apa calar.. hahaha. Tapi rasa kesian sangat dekat ayam tu entah apa lah nasib dia agaknya.

Bila abang balik dari main bola, saya pun cerita kat abang insiden yang melibatkan saya dengan ayam tu..

Saya: Abang..tadi kan sayang terlanggar ayam tau
Abang: Hah??? Macam mana boleh terlanggar? 
Saya: entahlah.. nda sempat brek, tiba-tiba sudah terlanggar
Abang: ni mesti laju ni..mana boleh nda sempat brek
Saya: sayang bawa 60 ja.. mana laju. Ayam tu yang salah tiba-tiba limpas lepas tu jalan lambat-lambat
Abang: ???? mesti ayam tu mati sudah.. (lepas tu abang ceramah panjang sebab bawa kereta secara tidak berhemah..wawawa)

Tapi last sekali abang dah malas nak layan saya yang penuh dengan jawapan tak nak mengaku salah..abang pun jawab, " yalah.. ayam tu yang salah. Sayang nda salah pun".. hahaha.

Tapi yang pasti insiden tu memang jadi pengajaran buat saya supaya lain kali lebih hati-hati dan berhemah..bak kata abang, nasib baik tak kena tahan dengan orang kampung dan minta ganti rugi..wawawa. Ni memang dah kes pisang berbuah 2x lepas insiden saya langgar anjing lebih kurang setahun lalu.. tapi masa tu zaman-zaman saya naik ferrari kancil lagi.. haha. Gagah betul langgar anjing sampai patah no flat. Nasib baik kali ni langgar ayam je..:)


Harap-harap lain kali tiada lagi yang menjadi mangsamu.. hehe


Thursday, April 17, 2014

RIO OOOOO.....RIO

Bismillahirrahmanirrahim...

Maaflah..agaknya tahun ni memang ditakdirkan untuk saya update entri yang sudah lama berlalu, haha. Ni pun paksa diri cari masa sesuai untuk update blog. Alhamdulillah minggu lalu sempena hari kedua tayangan Rio 2 bermula, saya dan abang berjaya meluangkan masa bersama menonton animasi super best tu.. haha. Siap tonton yang 3D lagi..


Serius best..dari tengok cerita manusia yang ada banyak adegan tak elok dan pakaian yang tidak menutup aurat, lebih baik tengok animasi.. binatang je pun kan:) Lagu-lagu semua best, dapat tengok binatang menari..bukan senang dapat tengok binatang menari tau. 







Keluarga bahagia..binatang pun pandai menghargai.



Part ni yang tak suka..Roberto mula nak kacau-kacau Jewel.




Serius cantik tengok burung-burung ni ramai-ramai atas pokok:)




Ni pula pencinta alam yang selamatkan habitat burung-burung tu.. yeah!



Si katak beracun yang hati busuk..haha



Lepas tengok Rio ni baru tau yang angry bird tu rupanya burung puyuh.. haha.


Cerita ni memang best..sesuai ditonton oleh semua. Pada saya lebih baik tengok animasi macam ni walaupun memang tak logik dari tengok cerita-cerita biasa sebab tak ada unsur maksiat dan merosakkan fikiran..:) 


Animasi ni juga bukan sekadar kartun biasa yang buat kita gelak semata-mata tapi ada mesej yang cuba disampaikan dalam bentuk yang mudah terutama buat kanak-kanak..mesej tentang memelihara alam sekitar dan menyayangi binatang.


Lagi satu watak kartun ni semuanya comel-comel belaka..kalau tengok kita pun akan rasa macam comel je, haha. Penat dah rasanya promote animasi ni..tengoklah ya beramai-ramai..:)

Selamat menonton:)



    © Friends Forever Template by Emporium Digital 2009

Back to TOP