Thursday, January 8, 2015

33 MINGGU..

Bismillahirrahmanirrahim...

Alhamdulillah saat ini baby dalam kandungan sudah pun memasuki 33 minggu..semalam pergi check up kat klinik macam biasa semua ok, yang tak ok nya juga macam biasa..berat badan! Huh..rasa macam nak tumbuk-tumbuk je penimbang tu, haha. Boleh pula dalam masa 2 minggu berat naik 3kg..wawawa. Mak sampai komplen tanya pergi mana berat banyak sangat naik ni..takkan berat baby cecah 5kg, haha.

Pening kepala dibuatnya memikirkan soal berat badan ni..kena rancang betul-betul lah jawabnya plan diet masa pantang nanti, haha.

Baby pula sampai ke saat ni alhamdulillah sihat dan baik-baik saja..masa nurse check semalam, katanya perut padat sangat..tak banyak ruang kosong. Saya pun tak berapa faham maksudnya tapi yang pasti kata nurse anak pertama memang macam tu, anak kedua dan seterusnya nanti baru perut longgar sikit dan tak padat..

Minggu 33 ni juga, kaki mula membengkak tapi pada masa tertentu je..terutama kalau terlebih aktif bergerak. Pergerakan baby pula makin lama makin susah nak rasa..kena tumpukan perhatian sikit baru boleh rasa kadang tu. Agaknya Sebab ruang untuk baby gerak tu dah makin kurang agaknya..

Tidur malam pula mula terasa susah sikit sebab masa kita nak tidur tu lah baby macam baru nak berjaga. Tak senang nak tidur sebab baby asyik bergerak dengan aktifnya..kena pujuk-pujuk dan usap-usap perut dulu baru baby bagi can kita tidur.

Selain tu juga, pergerakan dah makin susah sekarang ni..nak pusing kiri dan kanan pun kena ambil masa sikit. Masa nak bangun dari baring pula kena berpaut pada sesuatu sebagai sokongan untuk bangun..biasa memang abang lah yang jadi mangsa, haha.

Rasanya tu je lah perkembangan baby untuk minggu ke 33 ni..tak dapat nak bayangkan macam manalah keadaan saya agaknya ulang alik ke sekolah start minggu depan. Semoga semuanya dipermudahkan hendaknya..amin ya Allah.

6 comments:

  1. Alhamdulillah...tak lama lagi tu nak bersalin.. penantian ahli baru dalam kekuarga sangat teruja..semoga terus jaga keaihatan dan di permudahlan bersalin bila tiba masanya...amin...

    ReplyDelete
  2. Amin..insyaAllah. Tgh bdebar jgk ni tgu due..hehe

    ReplyDelete
  3. Takpe Hana... Lagi bagus time ngajar. Banyakkan berjln. Insya Allah akan mudah bersalin. Saya haritu... Berapa jam je di klinik dah bersalin. Saya amalkan berjalan selalu.

    ReplyDelete
  4. 2 la..hrap2 cm2 la jgk, dprmdhkn bsalin. Rsau jgk tuk kndgn ptama ni :-)

    ReplyDelete
  5. memang susah nak bangun kan? masyitah dulu kdg2 tak blh bangun terus. sakitnya tuhan je yg tahu....tp sebetulnya cara bangun mengiring dulu, baru bangun. tapi sakit jugak. keh3...enjoy the moments!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha..jgnkn bring, ms duduk kat tnds pun susa jgk nk bgun..Haha. xsbr nk tgu bby lhir ni :-)

      Delete

    © Friends Forever Template by Emporium Digital 2009

Back to TOP