Saturday, June 28, 2014

FIKIR DULU SEBELUM BERTINDAK

Bismillahirrahmanirrahim...

Ini kisah benar..nama pun inibukankisahdongeng kan..hehe.

Kisah ni baru saja berlaku.. di sebuah kampung ala-ala pulau kecil dan di kampung tersebut ada sebuah sekolah rendah, masjid dan tadika. Pada suatu hari, seorang guru lelaki di sekolah rendah tersebut tergerak hatinya ingin menunaikan solat sunat dhuha di surau kampung tersebut. Saya namakan guru itu cikgu teraniaya..cikgu tu seorang saudara baru namun sudah lebih 10 tahun saya agak sudah memeluk Islam.


Al-kisahnya bermula apabila selesai cikgu teraniaya solat dhuha..beliau ternampak selaras (saya tak pasti betul ke tak penjodoh bilangan ni) senapang di tepi masjid tu. Hatinya tertanya-tanya siapa empunya senapang itu dan dalam pada tertanya-tanya tu, cikgu teraniaya menuju ke tadika yang berada tak jauh dari masjid tu.

Cikgu teraniaya pesan kat guru tadika dan pembantu guru tadika tu yang mana orang kampung tu juga supaya tak bagi murid-murid tadika dekat dengan masjid sebab kat sana ada senjata api katanya, bahaya. Lepas dah pesan macam tu, cikgu teraniaya patah balik ke masjid untuk tunggu lagi sekejap, kot-kot ada orang nak datang ambil senapang tu kan.. lama menunggu tak ada sesiapa juga yang datang. Akhirnya cikgu teraniaya pun balik semula ke sekolah.

Apabila pembantu tadika tadi pulang ke rumah, dia pun ceritakanlah pada ayah mertuanya tentang cikgu teraniaya yang datang ke tadika bagitau pasal senapang tu. Ayah mertuanya tu saya namakan Imam terburu-buru. Selepas dengar cerita menantunya tu, Imam terburu-buru teringat yang senapang tertinggal kat masjid tu sebenarnya senapang miliknya.. lalu cepat-cepat dia ke masjid untuk ambil semula.

Malangnya, senapang tu dah tak ada..lalu Imam terburu-buru pun menunggu waktu balik sekolah. Beliau menahan cikgu teraniaya dan tanpa banyak kata terus menuduh cikgu teraniaya yang mengambil senapangnya yang hilang tu. Rumah Imam terburu-buru menjadi tumpuan orang-orang kampung dan ramai yang menyaksikan peristiwa fitnah tersebut. 

9kali Imam terburu-buru mengulang kata-katanya pada cikgu teraniaya..'kamulah yang mengambil senapang aku tu'. Tiba-tiba seorang pakcik yang saya namakan pakcik batu api pula menyampuk mengatakan kes kehilangan duit yang pernah berlaku dulu pun dilakukan oleh cikgu teraniaya juga.. cikgu teraniaya terkedu mendengar satu demi satu fitnah dan tuduhan dilemparkan padanya. Sehingga Imam terburu-buru kemudiannya mengambil keputusan akan melaporkan kejadian itu kepada polis.

Cikgu teraniaya terus berkata bahawa dia redha dengan apa jua tuduhan yang dilemparkan dan juga laporan polis yang dibuat ke atasnya.. lalu beliau terus berlalu dari tempat kejadian dan pulang ke rumah. Penduduk kampung yang lain bersimpati dengan cikgu teraniaya dan berasa malu dengan kejadian yang berlaku namun tidak mampu berbuat apa-apa. Sebaik cikgu teraniaya beredar, penduduk kampung beramai-ramai mencari senapang yang hilang itu.

Tidak lama kemudian, pada waktu petang senapang itu pun dijumpai sendiri oleh Imam terburu-buru dan pakcik batu api di sebalik pokok.. orang-orang kampung menyalahkan Imam terburu-buru atas kecuaiannya dan tindakan melampaunya menuduh cikgu teraniaya. Imam terburu-buru dan pakcik batu api rasa menyesal dan malu dengan perbuatan mereka namun nasi sudah menjadi bubur.. maruah seorang guru telah mereka pijak dan wajahnya telah mereka conteng arang.


ž
ž ž$pkšr'¯»tƒ tûïÏ%©!$# (#qãZtB#uä (#qç7Ï^tGô_$# #ZŽÏWx. z`ÏiB Çd`©à9$# žcÎ) uÙ÷èt/ Çd`©à9$# ÒOøOÎ) ( Ÿwur (#qÝ¡¡¡pgrB Ÿwur =tGøótƒ Nä3àÒ÷è­/ $³Ò÷èt/ 4 =Ïtär& óOà2ßtnr& br& Ÿ@à2ù'tƒ zNóss9 ÏmŠÅzr& $\GøŠtB çnqßJçF÷d̍s3sù 4 (#qà)¨?$#ur ©!$# 4 ¨bÎ) ©!$# Ò>#§qs? ×LìÏm§ ÇÊËÈ  


 Wahai orang-orang Yang beriman! jauhilah kebanyakan dari sangkaan (supaya kamu tidak menyangka sangkaan Yang dilarang) kerana Sesungguhnya sebahagian dari sangkaan itu adalah dosa; dan janganlah kamu mengintip atau mencari-cari kesalahan dan keaiban orang; dan janganlah setengah kamu mengumpat setengahnya Yang lain. Adakah seseorang dari kamu suka memakan daging saudaranya Yang telah mati? (jika demikian keadaan mengumpat) maka sudah tentu kamu jijik kepadaNya. (oleh itu, patuhilah larangan-larangan Yang tersebut) dan bertaqwalah kamu kepada Allah; Sesungguhnya Allah Penerima taubat lagi Maha Mengasihani
(12    :  Surah al-Hujurat )
  ..Kesimpulannya berfikir dahulu sebelum bertindak kerana apabila sudah terjadinya fitnah buruk akibatnya
..wallahualam bissawab, renung-renungkanlah

Wednesday, June 18, 2014

SELAMAT PENGANTIN BARU SAHABATKU..

Bismillahirrahmanirrahim...

Agak terlewat sedikit update entri berbahagia ni..hehe. Tapi tak mengapa sebab saya pasti suel sahabat saya masih dalam mood pengantin baru dan feeling honeymoon lagi..lalalala. Majlis suel ni berlangsung pada 1 Jun yang lalu di rumahnya di Kota Marudu.. syukurlah Allah permudahkan perjalanan kami memeriahkan majlis suel walaupun sedikit jauh. Paling penting melihat sahabat baik saya bahagia dan gembira, saya pun turut bergembira dan bahagia.. alhamdulillah.


Pelamin suel yang indah:)



Kedua mempelai yang diraikan







Gambar terbaik yang saya dapat ambil..susah woo bersaing nak ambil gambar suel ni.. hehe.



Sempat juga ambil gambar mempelai buat persembahan kebudayaan..





Sementara tunggu pengantin selesai bersiap, kami buat hal sendiri depan pelamin.. haha



Sebelum balik sempat candid banner majlis suel..lalala


Semoga sahabat saya suel dan suaminya bahagia hingga ke akhir hayat dan berjaya mengharungi segala cabaran rumahtangga dengan baik dan penuh kesabaran.. semoga murah rezeki beroleh zuriat yang soleh dan solehah..amin ya rabbal alamin:)

Balik dari majlis suel, bermalam di KK dan menyempatkan diri dating dengan abang sambil tengok cerita maleficent.. hehe.





Alhamdulillah saat entri ini ditulis ada berita gembira yang menanti.. hehe.

Monday, June 2, 2014

PERISTIWA DI SHOPPING COMPLEX

Bismillahirrahmanirrahim...

Jika ikutkan rasa hati serius saya masih sedih dan terkilan dengan kejadian yang berlaku siang tadi..namun saya terpaksa redha, perkara sudah terjadi kan..kena sabar saja lah. Alkisah bermula masa saya dan abang singgah di centre point tengahari tadi. Macam biasa kami tinggalkan kereta di parking atas..tingkat 3. Itu pun syukur sangat dapat jumpa parking sebab hampir 4 kali pusing dari bawah ke atas akhirnya berkat kesabaran jumpa juga petak kosong. Entah kenapa penuh dan sesak pula parking centre point tu hari ni..


Selepas 2 jam..tibalah masa pulang. Saya pergi warisan square sekejap untuk beli big apple..abang pula naik atas dan ambil kereta di tempat parking. Kami decide untuk berjumpa di bawah saja di depan centre point tu. Lepas tu bila saya dah sampai di kereta, abang terus cakap dengan nada kesal.. ' sayang, kereta ni tercalar kat depan..betul-betul kat bucu ni '.. sambil abang tunjuk lagi kat bucu depan sebelah pemandu. Saya terkejut tapi masa tu rilek lagi sebab belum nampak keadaan sebenar. Tambah pula abang suruh tengok sendiri nanti masa berhenti kat mana-mana..


Lepas tu bila saya dapat tengok sendiri... ni lah keadaannya..  






Abang kata kejadian ni mungkin berlaku masa kat parking tu lah..kereta sebelah tergesel masa dia nak keluar dari parking...abang sampai kat kereta dia terkejut ada kesan calar macam tu. Sedih rasa hati masa tengok kereta jadi macam ni. Saya sendiri berusaha bawa elok-elok masa pandu kereta ni tapi orang lain dengan mudahnya gesel badan kereta kat situ pula. Tak pasal-pasal kena melabur cat semula kereta ni.. wawawa. Nasib baik cuma calar, tak kemek.. kena cat semula saja lah.


Untuk semua pemandu kenderaan tak kira jantina, umur,  pekerjaan mahupun status.. silalah memandu secara berhemah, sabar, dan mengikut undang-undang jalan raya.. saya tak tahu siapa yang dah cederakan kereta kesayangan saya tu tapi saya harap insan itu belajar sesuatu dari perbuatannya pada hari ini dan menjadikan kejadian ni sebagai pengajaran bila memandu lebih-lebih lagi masa masuk dan keluar parking.


Perkara yang terjadi ni buat saya takut pula untuk parking di tempat-tempat awam.. haha. Kita dah parking elok-elok tapi orang lain pula yang cuai. Pleasa ya jangan cuai dan gopoh masa memandu. Renung-renungkanlah..


    © Friends Forever Template by Emporium Digital 2009

Back to TOP