Wednesday, December 23, 2015

AIR MENARI PADA WAKTU MALAM

Bismillahirrahmanirrahim...

Ok tajuk entri agak pelik..haha. Biarlah..asalkan kena dengan entri, lalala. Entri ni kesinambungan entri di 1B tu. Lepas balik dari 1B petang tu kami terus ke Tg. Aru, ke Perdana Park..abang dan zahrah belum pernah pergi so layankan je lah..

 Di tepi tasik yang menyala tu semuanya orang yang sedang tengok air menari ikut muzik..



 Tak berkelip mata zahrah tengok air bertukar-tukar warna tu







Perdana Park ni dibuka kepada umum setiap hari..sekeliling tasik tu ada trek jogging. Siang malam orang pergi jogging situ. Taman permainan untuk kanak-kanak pun ada.. Sambil jogging boleh dengar muzik sambil tengok air menari tukar-tukar warna. Anak-anak pun enjoy main kat taman.

CERITA DI 1BORNEO HYPERMALL

Bismillahirrahmanirrahim..

Walaupun ni cerita sebulan yang lalu tapi ok je baru update..tiada apa pun yang terlambat. Masa ni saja-saja jalan-jalan pusing-pusing 1B..kebetulan pula ada event sempena krismas, so bawalah zahrah menyibuk dalam kesesakan orang ramai tu..haha.

 Ini view dari atas.. Nampak meriah je kan.


 Kami tak main pun..pusing-pusing je tengok orang main



 Ni duckling Pound..entah macam mana main dia

 Tengok zahrah tu..bukan main jual mahal lagi kena ambil gambar

 Teringin sangat naik ni..dia bawa pusing-pusing 1B tapi kalau naik ni stroller zahrah mana pula letaknya..hmmm

 Masa ni turun nak pergi tengok rumah hantu. Kononnya lah...hahaha

 Entrance ke rumah hantu..



 Masa operasi rumah hantu..

 Kaunter tiket masuk..boleh tahan mahal jugalah. Teringin nak masuk tapi risau zahrah terkejut pula nanti tengok hantu..terus tak jadi tengok, haha.

Ni kami tak sabar tunggu..harap-harap sudah dibuka, lalala.

Sekian..itu saja untuk entri Kali ni, haha...

Tuesday, December 15, 2015

1ST TIME KE TAMU GADANG UMS 2015

Bismillahirrahmanirrahim....

Hari tu masa baru-baru je start cuti sekolah dan kebetulan memang kami stay di kk lepas dari dinner tu so marilah ke tamu gadang..konon-konon tak pernah lagi pergi dan kebetulan terbaca kat Instagram Irina headband yang diorang ada buka booth kat Sana..jadi bertambah-tambahlah keinginan untuk pergi,  haha.

Headband zahrah memang kebanyakan beli yang Irina headband ni lah.. Pantang jumpa booth dia kat mana-mana confirm akan diserbu..lalala.

Tamu gadang ni sebenarnya adalah sempena konvokesyen ums..so kira macam sambil-sambil mengimbau balik kenangan konvo lah juga hari tu, haha.


Betul kan tak tipu..memang kat tamu gadang..lalala

 Inilah booth Irina tu..pusing-pusing cari tau. Patut zahrah dah boleh jadi duta diorang dah, hahaha.

Ni kk FM punya buskers..best jugalah, siap nyanyi lagu ketuhanan lagi..

Tak banyak ambil gambar hari tu.. Nak buat macam mana, sibuk tengok jualan je.. Zahrah alhmdulillah sangat behave. Seronok dia tengok ramai orang. Nasib baik belum pandai minta mainan..banyak gila jual mainan hari tu, fuhh. Peminat zahrah pun ramai juga hari tu.. Nasiblah Zahrah belum pandai autograf lagi, haha..itu sudah lebih ummi zahrah oi.

Friday, December 11, 2015

ANNUAL DINNER @ PLATINUM HOTEL

Bismillahirrahmanirrahim...

Tengah godek-godek hp tadi tiba-tiba terjumpa pula gambar dinner hari tu...maka haruslah terus diupdate.

Tahun ni buat dinner jauh sikit..buat dekat hotel platinum di putatan, jauhlah sikit kan. Macam biasalah bila jauh sikit ada lah yang tak boleh hadir dan sebagainya. So dinner tahun ni ada macam kurang meriah sikit sebab tak cukup ahli. Tapi apa pun yang penting majlis terlaksana dan semua enjoy!! Haha..

 1st sekali mestilah ucapan big boss..masa ni lapar dah ni, perut dah bunyi macam-macam..haha

Lepas je acara potong Kek ni alhamdulillah boleh makan dah. Tapi Kek ni boleh tahan sedap juga..rasa nak habiskan semua, haha.

 Tengok zahrah tu..elok je di pangkuan orang lain. Tak ingat parents dia dah..haha

 Masing-masing dengan anak..affiya kat sebelah zahrah tu anak cikgu Prasekolah. Zahrah tua 2minggu je dari affiya tu.

 Ini entah bila diorang selfie ni..ai is jeles tau, haha.  Kat belakang tu mak si affiya..

 Inilah barisan kami yang hadir malam tu.. Rugi yang lain-lain tu tak datang tau, lalala.

 Sebelum balik sempat bergambar lagi bertiga..lalala. Tema merah tauu..

 Masa ni zahrah dah tidur..

Gambar tuan tanah mesti kena ada.. Zahrah dah tidur senang sikit posing..lalala.

Selesai je dinner kami terus ke kk..balik hotel. Esok pagi abang ada urusan lagi sebab tu kena stay d kk. Next entry saya update tentang percutian ringkas kami pula ye.. Eh, percutian ke..tak kisahlah, haha.

Saturday, October 24, 2015

CABARAN PENYUSUAN SECARA EKSLUSIF

Bismillahirrahmanirrahim...

Maaflah tajuk entri sedikit skema..haha. Tapi cabaran yang saya nak cerita ni lebih kepada pengalaman diri sendiri je. Alhamdulillah saya berjaya bf zahrah secara ekslusif selama 6bulan dan berterusan hingga kini zahrah dah 8 bulan lebih..

Bf sebenarnya mudah je.. Tak payah susah payah bangun bancuh susu malam-malam, tak payah susah nak angkut segala botol panas botol minum bila tiap Kali nak jalan. Penat kot nak siapkan semua benda tu..mana nak mekap lagi kan, haha. Lagi 1 yang paling penting, jimaaat banyak tau. Tak payah beli susu formula..yeah!!

Tapi....walaupun bf ni secara nyata memang mudah tapi tak juga semudah yang disangkakan. Ada cabaran juga tau..

Cabaran pertama saya bermula seawal masa pantang lagi. Oleh kerana saya bersalin secara caeser, konon nak luka cepat baik saya amalkanlah makan sup haruan. Cukup 3 hari, zahrah asyik kentut bau busuk je. Dah lah baru umur 3 hari masa tu..terus stop makan haruan, sebab tak ngam dengan zahrah. Lepas tu makan roti putih pun sama..dah lah favorite kan. Sama juga, zahrah kentut bau busuk..sabar je lah tak boleh makan. Agak lama juga lah saya tak makan dua tu.

Cabaran kedua pula masa zahrah umur 7 bulan..zahrah berkahak agak teruk juga sampai nak jadi asma. Masa tu lagiii banyak tak boleh makan. Semua makanan yang bersifat sejuk tak boleh makan. Telur tak boleh..sayur yang ada unsur sejuk pun tak boleh. Maka bertabahlah makan apa yang boleh je.

Lepas dah sihat tak ada kahak, umur 8 bulan zahrah kena cacar pula yang halus je merah-merah kat badan tu. Tu pun nasib baik yang halus..masa tu ayam, daging, telur semua tak boleh makan. Sayur yang jenis sifat gatal pun tak boleh makan.. Saya ambil jalan selamat makan lobak dan sayur daun je. Ikan pun tak semua jenis boleh makan. Ada ikan jenis gatal kan.. Seafood jangan cakaplah, lagi tak boleh.

Dekat dua minggu juga saya berpantang makan.. Silap makan tak pasal-pasal nanti 1 badan zahrah yang bekas cacar tu gatal pula kan. Lagipun tak nak lah nanti saya dipersalahkan jadi punca penyakit zahrah kan..hehe.

Alhamdulillah saya berjaya harungi semua dengan baik. Untuk mommy yang bf baby, teruskan usaha anda sebab kita bukan sahaja menurut apa yang disunnahkan nabi malahan kita beri hak anak kita yang sepatutnya. Jangan sesekali rasa down atau putus asa..kalau anak sakit, jagalah makan supaya kita dapat membantu kesembuhan anak dengan lebih cepat..paling penting mesti kuatkan hati dari segala hal:)


Ni lah dia yang dah fully bf selama 8 bulan..

Alhamdulillah..semoga urusan penyusuan saya dan zahrah dipermudahkan sehingga umurnya 2 tahun..amin ya rabb.

Wednesday, September 23, 2015

ZAHRAH @ LITTLE PENYU

Bismillahirrahmanirrahim...

Setelah sekian lama memendam rasa nak tengok zahrah berenang di ala-ala hipopo baby spa kat semenanjung tu, tercapai juga rasa yang terpendam tu di little penyu baru-baru ni.

Konsepnya sama iaitu spa untuk baby dan kanak-kanak sehingga 12 tahun. Terletak di metrotown, lot J-1-5, 1st floor, blok J..berdepan dengan Lucy's kitchen. 
 Di depan pintu masuk..


 View dari luar little penyu..


 Kaunter pendaftaran dan pembayaran

 Masa ni saja datang awal..excited nak tengok zahrah berendam..haha

 Senarai harga..zahrah ambil single session saja.

 Zahrah sempat tidur lagi sementara tunggu giliran. Masa ni baru bangun tidur..

Tu dia lokasi penggambaran zahrah Kali ni..haha

 Geram tengok kolam ni.. Ni untuk baby 0-3 months..

 Masa ni buka pakaian zahrah dan ganti pampers dia..

 Tadaa..dah tukar pampers khas.

 Senam dan senam..warm up sebelum swim.

 Stay dulu di tepi kolam..bagi rasa air di kaki zahrah.

 Ni sebelum mula swim..sempat timbang lagi

 Dah masuk dalam air pun..yeah, tak nangis.

 Zahrah jumpa kawan dalam kolam..tapi kawan tu dah biasa swim. Duk lah heret zahrah dalam air tu, haha.

 Tu parents kawan Zahara..

 Kena hiburkan dia juga..kalau tak dia bosan.


 Dah habis masa.. Dekat setengah jam juga lah zahrah berendam dalam tu.

 Segarnya lepas Mandi...

Air dalam kolam tu tak sejuk pun..sentiasa suam dan sesuai untuk baby. Tengoklah akan datang mungkin akan datang lagi kot bawa zahrah. Bagi zahrah rasa sendiri pengalaman ni bila besar sikit nanti.

Kalau nak datang sini, call dulu tau. Boleh contact nombor ni- 088383639. Masa operasi dari 10am sampai 5pm tau.

    © Friends Forever Template by Emporium Digital 2009

Back to TOP