Friday, November 8, 2013

KEM BESTARI SOLAT 2013

Bismillahirrahmanirrahim...


Biarpun bulan oktober yang lalu jadual saya dipenuhi dengan kursus selama 4 minggu berturut-turut, alhamdulillah pada hari pertama bulan November dapat juga selitkan program KBS ni..syukur sangat-sangat segalanya berjalan dengan baik dan lancar seperti yang telah dirancang. Terima kasih yang tidak terhingga juga kepada rakan-rakan guru yang banyak membantu menjayakan program ni..jazakallahu khairan kathira:)


Gambar-gambar di bawah secara random saja dan agak tidak tersusun..asif jiddan:)



Kumpulan terbaik dalam amali solat:)




Peserta terbaik tahap 1..tahniah!


Peserta terbaik tahap 2..tahniah!

















Bacaan ayat suci al-Quran beserta terjemahan..






Hasil reka cipta murid..tiba-tiba terselit..hehe


Harapan saya semoga anak-anak ini menjadi anak yang soleh dan solehah serta mengamalkan segala apa jua yang telah mereka pelajari di sekolah dan menyebarkan kepada ahli keluarga yang lain..semoga segala usaha yang telah kami laburkan berjaya hendaknya dan diberkati Allah SWT..insyaAllah.


Thursday, November 7, 2013

ONLY IN BORNEO..

 Bismillahirrahmanirrahim...


Sebelum berakhir sesi persekolahan berjaya juga kami adakan mesyuarat akhir tahun baru-baru ni..semua sepakat memilih Only In Borneo sebagai lokasi meeting..hehe. Saja buat suspen..hehe. 
Kami bermesyuarat secara santai sehari suntuk di Garama Explorer..dekat je dengan kampung saya, jom la datang beramai-ramai:)


Apa yang menarik di tempat tu sebenarnya kita boleh lihat spesies monyet prosboscis (asif jiddan andai salah ejaan), alaaa..yang hidung panjang tu yang famous kat borneo je tu. Ada beberapa tempat lagi yang serupa dengan tempat ni kat daerah saya ni. Tempat ni memang jadi tumpuan pelancong, tiap-tiap petang ramai je datang dengan bas pelancong..
 
 
Pakej yang disediakan adalah menyusuri sungai garama sambil melihat spesies monyet istimewa tu di pokok-pokok. Lewat petang pula lihat kelip-kelip di sepanjang sungai tu..makan juga disediakan serta ada chalet juga. Rasa macam blog cuti-cuti malaysia pula bila tulis macam ni, haha.


 OIB is Only In Borneo..haha























Tandasnya sangat bersih...dan selesa:)



Cermin yang jemu lihat wajah saya banyak kali menghadap dia pada hari kejadian..haha




Apa yang buat mereka tak senang duduk????


Jeng-jeng... makanan sudah terhidang, haha.


Ini makanan saya pada hari tu..sikit je ni,ada banyak lagi saya skip tak ambil:)











Ni je gambar monyet yang saya dapat ambil:(



Petang tu ingatkan nak pergi lah naik bot ramai-ramai sambil tengok monyet hidung panjang tapi hasrat hati tak kesampaian sebab masa sangat cemburu..:( Tak apalah..dekat je dengan rumah, bila-bila boleh pergi lagi..mana tau nak bergambar dengan baju pengantin kat sini nanti, haha. Jemputlah datang ke tempat ni..walaupun agak terpencil tapi damai je. Tenang jiwa raga..:)



Tuesday, November 5, 2013

AHLAN YA 1435H..

Bismillahirrahmanirrahim...




Alhamdulillah dipanjangkan lagi umur dan masih berpeluang merasai tahun baru hijrah..Selamat tinggal segala suka dan duka sepanjang tahun 1434H..




 Semoga tahun baru 1435H lebih baik dan penuh dengan sinar takwa buat diri kita..semoga kita juga turut sama berhijrah menuju ke arah kebaikan..insyaAllah.




Doa senjata bagi orang-orang mukmin..bukan setiap hari perlu baca doa ni, semoga kita semua sudah ambil bahagian masing-masing mendoakan yang baik-baik untuk hari yang mendatang:) Renung-renungkanlah..


Sunday, November 3, 2013

TIPS ELAK RASA MENGANTUK MASA DRIVE

Bismillahirrahmanirrahim...

Setiapa orang mesti pernah rasa mengantuk masa drive kan..mungkin juga ada yang pernah drive sambil mata terpejam..haha. Ok itu tak lawak tapi bahaya. Saya pula paling mengantuk kalau drive waktu pagi..kalau drive ke tempat yang dekat-dekat je ok tapi kalau drive jauh sikit yang lebih dari setengah jam perjalanan confirm mata saya akan curi-curi terpejam walau saya paksa buka luas-luas.


Tapi kini saya tak bermasalah lagi memandu waktu pagi walau sejauh mana pun asalkan di sisi saya ada makanan sebagai peneman. Biasanya saya akan ambil makanan ringan untuk dimakan sambil memandu..tak sempatlah rasa mengantuk tu singgah bila mulut senaman tak berhenti mengunyah je..:)





Teman saya masa drive sorang-sorang ke papar untuk kursus kahwin hari tu..


Guna tips ni serius tak boring dan saya tak kisah kalau teman yang sebenar di sebelah nak tidur sepanjang perjalanan..cukup ada makanan saya boleh drive sorang-sorang:) Tapi tips ni tak berjaya lah pula kalau masa bulan puasa..terpaksalah cari lagi lain tips ni, haha. 


Apa-apa pun selamat mencuba:)

Saturday, November 2, 2013

TU LAAA..TIADA FACEBOOK!

Bismillahirrahmanirrahim...

Harus bagaimana saya letak perasaan saya bila insan-insan di sekeliling walau di mana jua saya membawa diri bertanya dan secara tak sengaja menyebut tentang diri dan laman sosial yang saya miliki..


*****
Suatu hari kawan baik masa sekolah menengah dulu telefon dan kami berbual-bual lama..tiba-tiba saya berkata, " eh, hari tu si pau kahwin sampai hati dia nda jemput aku..masa hari majlis tu baru aku dapat tau dari tunang. Sedihnyaaa kawan nda jemput datang majlis.." Lalu kawan baik saya pun jawab, " siapa kata dia nda jemput..tu laaaa tiada facebook!"


*****
Suatu hari di sekolah..Saya berkata, "syam, nanti boleh masukkan gambar-gambar kem bestari solat dalam pen drive? Kalau boleh mau hari isnin, untuk siapkan laporan.."  Lalu jawabnya, " kalau kau ada facebook kan senang..aku upload ja semua gambar tu dalam facebook".


*****
Suatu hari masa kursus KSSR B.Arab... JU berkata," dik, nanti kalau ada apa-apa info tentang j-QAF kakak bagitau dalam facebook ya..eh, lupa pula ko tiada facebook. Whatsapp ada ka?"  "er..er..tiada kak."



Rasanya cukuplah tu kot saya kongsi 3 situasi..tak tau nak cakap apa bila masa kini semuanya melalui media sosial saja..ada juga rasa hati nak buat tapi umpama orang ada niat nak pakai tudung tapi belum dapat hidayah lagi..macam tu lah kot perumpamaan yang sesuai untuk saya.. hehe.


Semoga segala urusan dan setiap langkah saya biarpun tanpa media sosial akan sentiasa diberkati & dipermudahkan.. amin ya rabb.

..Rabbi yasir wala tu'asir..


    © Friends Forever Template by Emporium Digital 2009

Back to TOP