Saturday, November 8, 2014

PENGALAMAN DI WAD BERSALIN

Bismillahirrahmanirrahim...

Tajuk entri macam suspen je kan..hehe. Saya tak bersalin lagi, kandungan baru masuk 6 bulan..alhamdulillah semuanya dipermudahkan dan baik-baik saja walaupun perut dah semakin membesar. Persiapan menyambut ahli baru setakat ni tak ada lagi, satu pun tak ada cuma dah buat list dan survey sikit-sikit je lah barang-barang yang kos agak sedikit tinggi macam stroller, car seat dan breast pump.

Aih..tajuk lain ceritanya lain pula..lalala. Sebenarnya semalam kakak ipar baru je dihantar ke hospital sebab dah rasa sakit perut nak bersalin. Abang, bapa dan mak mertua yang hantar. Saya tak ikut, cuma tumpang tengok je pengalaman ibu nak bersalin tu macam mana. Rasa takut juga tengok kakak menahan sakit dari riak muka dia lepas tu kejap-kejap urut belakang kat bahagian atas pinggang. Sakit sangat agaknya..

Bila abang balik lepas hantar kakak tu, saya tanyalah macam mana keadaan kakak..abang kata bukaan baruuu 1cm. Fuh..saya yang dengar macam tu dah terbayang-bayang macam manalah rasa sakitnya menanggung kesakitan dengan bukaan rahim baru 1cm.

Pagi tadi mak mertua awal pagi dah pergi lawat kakak kat hospital sambil hantar sikit barang yang tak sempat bawa semalam..mak kata bukaan rahim baruuuu 3cm. Fuh..terbayang kesakitan lagi saya. Lepas tu masa mak dalam perjalanan pulang, kakak call bagitau yang dah keluar darah dah. Ingatkan nak bersalin dah..

Lepas tu lebih kurang jam 2 petang kami datang melawat, kakak baring lagi dekat wad. Masa tu belum kena cek bukaan rahim terkini lagi..fuh. Saya pandang je lah sekeliling wad bersalin yang pertama kali dalam sejarah hidup saya masuk dalam tu..dalam hati kata, katil mana satulah tempat aku baring ni nanti..haha. Bunyi macam dah tak sabar nak bersalin..haha. Kakak kata, semalaman dia menahan sakit semalam masa bukaan 1cm tu. Hari ni sakit datang-datang je kakak kata..rasa lega sikit tengok kakak boleh bersembang, gelak, senyum dan online kat telefon lagi dalam keadaan dia baring menahan sakit tu. Dalam hati rasa macam oo..boleh steady lagi macam ni rupanya walaupun menunggu saat nak bersalin. Tapi lain orang lain bahagiannya kot..

Sempat juga saya cakap kat abang semalam, saya takut jadi macam kakak nak menunggu bukaan lama-lama macam tu. Kalau boleh sampai wad bersalin tak lama lepas tu terus bersalin..lepas tu abang nasihat je kata setiap orang ada bahagian masing-masing. Ada yang cepat bersalin dan ada yang lambat. Saya pun redha je lah walaupun tetap mengharap nak dapat bahagian mudah tu..hehe. Mudah bersalin ke atau susah, masing-masing ada hikmah yang tersembunyi di sebaliknya..itulah ketetapan yang dah diberi pada kita..

Semoga baby terus sihat dan segalanya dipermudahkan sehingga tiba masanya nanti..biiznillah:)

4 comments:

  1. Ingatkan ulul dah nak bersalin. Hehe. Suspen je. Fiza pun x abis shopping lagi brg baby even tinggal beberapa minggu je lagi. Semoga semuanya berjalan lancar :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe..sj bt suspen☺xsbr nk bc pgalaman bsalin fiza nnt☺

      Delete
  2. suspennyee...berdebar nak baca...hihihii..semoga dipermudahkan...aminnn

    ReplyDelete

    © Friends Forever Template by Emporium Digital 2009

Back to TOP