Saturday, September 3, 2016

ADAB

Bismillahirrahmanirrahim...

Tiba-tiba rasa tak tau macam mana nak mula..lama sangat tinggal blog ni aih. Tapi serius memang kena tulis juga tentang adab ni, lately tengok macam adab ni orang dah tak pedulikan dah.

Kalau ikutkan, semua perkara dalam hidup ni kita kena beradab..semua ok, even ke tandas sekalipun perlu beradab. Tapi saya cuma nak sentuh tentang adab sesama manusia, lebih-lebih lagi dengan orang yang lebih tua.

Tak dinafikan kadang memang kita akan jumpa jenis orang yang lebih tua yang kita tak sebulu atau selalu tak sependapat. Tapi tu tak bermakna yang kita boleh sesuka hati cakap lepas atau bahasa kasarnya 'kurang ajar'.. Nah, ini ada sedikit tips supaya kita kekal menjadi orang yang beradab.

  • Cuba bersangka baik dan elakkan dari sifat buruk sangka.
  • Jauhi orang-orang yang berkenaan.
  • Mengawal emosi dan perasaan bila berdepan dengan orang-orang berkenaan.
  • Banyakkan bersabar.
  • Menyibukkan diri dengan aktiviti tertentu.
  • Tidak mudah mendengar kata orang.
  • Cuba selesaikan secara baik jika berlaku salah faham.
  • Menghormati orang lebih tua sebagaimana kita menghormati Ibu bapa.

Semoga tips -tips di atas bolehlah membantu kita untuk lebih beradab..please, bila orang lebih tua bercakap jawab dan menyahut dengan cara berhemah. Hormatlah mereka sebagaimana kita menghormati ahli keluarga kita sendiri..

Kalau awak nak hati dan perasaan awak dihormati, begitu juga orang lain juga mahu hati dan perasaan mereka dihormati. Bersama-samalah kita menjadi contoh teladan yang baik untuk generasi akan datang..amin.


Renung-renungkanlah..

0 comments:

Post a Comment

    © Friends Forever Template by Emporium Digital 2009

Back to TOP